Betala av dina småskulder

Många svenskar dras med onödiga smålån som gör stora hål i plånboken varje månad. Genom att betala av dessa frigör man relativt mycket pengar i vardagsekonomin. Här kommer tipsen hur man lyckas!

Kartlägga sin ekonomi

Det första man bör göra är att kartlägga sin ekonomi. Detta kan låta tråkigt till en början och faktum är att allt för många undviker att ha en helhetskoll på sin ekonomi av ren rädsla. Det blir lite som effekten av att likt strutsen trycka huvudet i sanden som man brukar säga. Men att leva i ovisshet gör bara saken värre, därför måste alla skulder fram i ljuset.

Prioritering av betalningar

När man skrivit upp alla skulder man har tänkt betala av, gäller det att ta reda på vilken ränta de har. Man kan då gärna utgå ifrån effektiv årlig ränta. Sedan listar man lånen i en lista, med lånet som har den högsta räntan högst upp. För att bli av med lånen måste man amortera på dem alla. Därutöver bör man göra extra insättningar för att snabba på processen. Via konsumentverkets hemsida finns upplysningar om hur återbetalning av lån fungerar. Det finns två populära metoder för att avgöra vilket lån i ordningen man ska betala in extra på.

  • Att betala av det minsta lånet först, gör att man fortast möjligt kan bocka av ett lån från listan. Fördelen är då att listan blir kortare och att man mentalt får en boost. Det kan vara motiverande att snabbt se lånen försvinna.
  • Att betala av lånet med en högsta räntan första, gör förmodligen att den totala kostnaden blir mindre. Eftersom det är räntorna på lånen som gör störst skada på ekonomin, kan det vara smart att fokusera på det lånet som har den högsta räntan.

Har man ungefär samma räntor på alla lånen, kan det vara bra att betala av lånen i storleksordning, med det minsta först. Det är lättare att hantera färre lån. Har något av lånen en rejält högre ränta än de andra, bör man givetvis fokusera på detta först. Det kan exempelvis handla om SMS lån som kan ha räntor på omkring 30% eller mer.

Spärra sina kort

Om det är kreditkorten som är orsaken till skulderna bör dessa spärras så att man inte använder dem medan man betalar av dem. Annars riskerar det att bli en ond cirkel. De flesta experter är eniga om att SMS lån bör vara något man undviker helt och hållet. Egentligen bör man hålla sig borta från att skuldsätta sig över huvudtaget. Det finns flera bra sätt att lära sig spara ihop egna pengar till exempelvis resor och saker. Det kan vara värt att vänta tre månader på att få en ny TV om man sedan istället kan betala den med helt egna kontanter. Den där resan som man har sparat ihop till under vinterhalvåret, kommer kännas mer avslappnad om man slipper komma tillbaka hem till en skuld för den.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *