Faran med SMS smålån

Många svenskar tar dyra smålån för att lösa en tillfällig situation där pengar saknas. Det uppkommer då en stor fara att lånet kommer kosta betydligt mer än vad man tänkt sig.

Räntan gör lånet större

Räntan på ett lån baseras bland annat på hur stort lånet är. Därför vill man naturligtvis betala av ett lån så fort det går. Dyra smålån kan mycket väl ha en ränta på 30%. Här kommer ett mardrömsexempel på någon som lånat 2000 kr med en ränta på 25%.

  • Ursprungligt lån 2000 kr
  • Återbetalning 200 kr /månaden, varav 25 % ränta.
  • Totalt kommer lånet att kosta omkring 5000 kr.

Det finns massor av liknande berättelser där små lån visar sig kosta uppemot fyra gånger så mycket som de pengar man lånat. Därför bör man tänka till en extra gång innan man tar dem.

Det som göms i snö

Det finns ett talesätt som lyder: Det som göms i snö, kommer fram i tö. Detta gäller sannerligen smålån. I de fall människor helt har slutat att betala dem, har smålån på några tusenlappar med räntans kraft, blivit enorma. Ingenting kommer att glömmas bort av långivarna. Dessutom är man ju skyldig att betala det man har lånat, precis som man själv skulle vilja ha tillbaka pengar man lånat ut till någon annan. Har man svårigheter att betala är det alltid bättre att höra av sig till långivaren och lägga upp en långsiktig avbetalningsplan. Man får komma ihåg att de flesta långivare hellre ser att man betalar av lånet än att man hamnar hos kronofogden i Sverige. När någon hamnar hos kronofogden och går i personlig konkurs riskerar långivare att hamna i en lång kö av företag som kräver tillbaka sina pengar.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *