Skapa en hållbar vardagsekonomi

Många känner nog igen sig att pengarna inte riktigt räcker i slutet av månaden. Det finns faktiskt sätt att få dem att räcka längre. Här kommer några bra knep och idéer som sparar en del pengar varje månad.

Syna de fasta avgifterna

De fasta avgifterna som rullar iväg varje månad, äter förstås upp en stor del av de intjänade pengarna. Vissa av dem går naturligtvis inte att göra så mycket åt. Men andra av dem kan mycket väl sänkas med ett par hundralappar bara man orkar kolla runt lite på nätet. Elavtal, försäkringar och gymkort kan alla mycket väl gå att få billigare någon annanstans. Man ska komma ihåg att det kan vara frågan om exakt samma tjänst, bara billigare.

Leva efter budget

Att leva efter en budget behöver varken vara så tråkigt eller hårt som det låter. I grund och botten handlar det om att sätta upp lite ramar vad olika kategorier av inköp får kosta. Här kan man skriva upp vad mat, transport och övrigt kostar varje månad. När man har en bättre överblick blir det enklare att förstå vart pengarna rinner iväg. Kanske hittar man en ström av pengar som rinner i onödan. Via konsumentverkets hemsida finner man bra tips för att skapa en budget.

Kapa onödiga utgifter

Denna punkt kan kännas självklar. Men det finns ofta utgifter som verkar gå osynligt förbi. Kanske har man olika prenumerationer vilka man inte ens vet om. Syna igenom kontoutdraget varje månad och ifrågasätt varje summa du tycker känns märklig. Det kan krävas lite detektivarbete men vara väl värt det. Misstänkta summor är sådana som går iväg samma datum varje månad. Är det verkligen något du behöver?

Ändra livsstil

Att ändra till en billigare livstil gör mycket för vardagsekonomin. Att sluta gå på kaféer stup i kvarten, alltid använda bilen och sluta överkonsumera rent allmänt, ger så klart mer pengar kvar i plånboken. Att sluta röka är en annan förändring som kan ge vardagsekonomin ett rejält lyft, förutsatt man inte byter ut det mot något annat. Dyra medlemskap på träningsanläggningar kan bytas ut mot gratisaktiviteter som ger minst lika bra träning. Att alltid ta med lunchlåda till jobbet istället för att äta på dyra lunchrestauranger sparar omkring 1500 – 2000 kr varje månad.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *