Hälsa och välmåendeHälsa och välmående

Träning och fitnessTräning och fitness

Betala av dina småskulder

Många svenskar dras med onödiga smålån som gör stora hål i plånboken varje månad. Genom att betala av dessa frigör man relativt mycket pengar i vardagsekonomin. Här kommer tipsen hur man lyckas!

Kartlägga sin ekonomi

Det första man bör göra är att kartlägga sin ekonomi. Detta kan låta tråkigt till en början och faktum är att allt för många undviker att ha en helhetskoll på sin ekonomi av ren rädsla. Det blir lite som effekten av att likt strutsen trycka huvudet i sanden som man brukar säga. Men att leva i ovisshet gör bara saken värre, därför måste alla skulder fram i ljuset.

Prioritering av betalningar

När man skrivit upp alla skulder man har tänkt betala av, gäller det att ta reda på vilken ränta de har. Man kan då gärna utgå ifrån effektiv årlig ränta. Sedan listar man lånen i en lista, med lånet som har den högsta räntan högst upp. För att bli av med lånen måste man amortera på dem alla. Därutöver bör man göra extra insättningar för att snabba på processen. Via konsumentverkets hemsida finns upplysningar om hur återbetalning av lån fungerar. Det finns två populära metoder för att avgöra vilket lån i ordningen man ska betala in extra på.

  • Att betala av det minsta lånet först, gör att man fortast möjligt kan bocka av ett lån från listan. Fördelen är då att listan blir kortare och att man mentalt får en boost. Det kan vara motiverande att snabbt se lånen försvinna.
  • Att betala av lånet med en högsta räntan första, gör förmodligen att den totala kostnaden blir mindre. Eftersom det är räntorna på lånen som gör störst skada på ekonomin, kan det vara smart att fokusera på det lånet som har den högsta räntan.

Har man ungefär samma räntor på alla lånen, kan det vara bra att betala av lånen i storleksordning, med det minsta först. Det är lättare att hantera färre lån. Har något av lånen en rejält högre ränta än de andra, bör man givetvis fokusera på detta först. Det kan exempelvis handla om SMS lån som kan ha räntor på omkring 30% eller mer.

Spärra sina kort

Om det är kreditkorten som är orsaken till skulderna bör dessa spärras så att man inte använder dem medan man betalar av dem. Annars riskerar det att bli en ond cirkel. De flesta experter är eniga om att SMS lån bör vara något man undviker helt och hållet. Egentligen bör man hålla sig borta från att skuldsätta sig över huvudtaget. Det finns flera bra sätt att lära sig spara ihop egna pengar till exempelvis resor och saker. Det kan vara värt att vänta tre månader på att få en ny TV om man sedan istället kan betala den med helt egna kontanter. Den där resan som man har sparat ihop till under vinterhalvåret, kommer kännas mer avslappnad om man slipper komma tillbaka hem till en skuld för den.

Skapa en hållbar vardagsekonomi

Många känner nog igen sig att pengarna inte riktigt räcker i slutet av månaden. Det finns faktiskt sätt att få dem att räcka längre. Här kommer några bra knep och idéer som sparar en del pengar varje månad.

Syna de fasta avgifterna

De fasta avgifterna som rullar iväg varje månad, äter förstås upp en stor del av de intjänade pengarna. Vissa av dem går naturligtvis inte att göra så mycket åt. Men andra av dem kan mycket väl sänkas med ett par hundralappar bara man orkar kolla runt lite på nätet. Elavtal, försäkringar och gymkort kan alla mycket väl gå att få billigare någon annanstans. Man ska komma ihåg att det kan vara frågan om exakt samma tjänst, bara billigare.

Leva efter budget

Att leva efter en budget behöver varken vara så tråkigt eller hårt som det låter. I grund och botten handlar det om att sätta upp lite ramar vad olika kategorier av inköp får kosta. Här kan man skriva upp vad mat, transport och övrigt kostar varje månad. När man har en bättre överblick blir det enklare att förstå vart pengarna rinner iväg. Kanske hittar man en ström av pengar som rinner i onödan. Via konsumentverkets hemsida finner man bra tips för att skapa en budget.

Kapa onödiga utgifter

Denna punkt kan kännas självklar. Men det finns ofta utgifter som verkar gå osynligt förbi. Kanske har man olika prenumerationer vilka man inte ens vet om. Syna igenom kontoutdraget varje månad och ifrågasätt varje summa du tycker känns märklig. Det kan krävas lite detektivarbete men vara väl värt det. Misstänkta summor är sådana som går iväg samma datum varje månad. Är det verkligen något du behöver?

Ändra livsstil

Att ändra till en billigare livstil gör mycket för vardagsekonomin. Att sluta gå på kaféer stup i kvarten, alltid använda bilen och sluta överkonsumera rent allmänt, ger så klart mer pengar kvar i plånboken. Att sluta röka är en annan förändring som kan ge vardagsekonomin ett rejält lyft, förutsatt man inte byter ut det mot något annat. Dyra medlemskap på träningsanläggningar kan bytas ut mot gratisaktiviteter som ger minst lika bra träning. Att alltid ta med lunchlåda till jobbet istället för att äta på dyra lunchrestauranger sparar omkring 1500 – 2000 kr varje månad.

Faran med SMS smålån

Många svenskar tar dyra smålån för att lösa en tillfällig situation där pengar saknas. Det uppkommer då en stor fara att lånet kommer kosta betydligt mer än vad man tänkt sig.

Räntan gör lånet större

Räntan på ett lån baseras bland annat på hur stort lånet är. Därför vill man naturligtvis betala av ett lån så fort det går. Dyra smålån kan mycket väl ha en ränta på 30%. Här kommer ett mardrömsexempel på någon som lånat 2000 kr med en ränta på 25%.

  • Ursprungligt lån 2000 kr
  • Återbetalning 200 kr /månaden, varav 25 % ränta.
  • Totalt kommer lånet att kosta omkring 5000 kr.

Det finns massor av liknande berättelser där små lån visar sig kosta uppemot fyra gånger så mycket som de pengar man lånat. Därför bör man tänka till en extra gång innan man tar dem.

Det som göms i snö

Det finns ett talesätt som lyder: Det som göms i snö, kommer fram i tö. Detta gäller sannerligen smålån. I de fall människor helt har slutat att betala dem, har smålån på några tusenlappar med räntans kraft, blivit enorma. Ingenting kommer att glömmas bort av långivarna. Dessutom är man ju skyldig att betala det man har lånat, precis som man själv skulle vilja ha tillbaka pengar man lånat ut till någon annan. Har man svårigheter att betala är det alltid bättre att höra av sig till långivaren och lägga upp en långsiktig avbetalningsplan. Man får komma ihåg att de flesta långivare hellre ser att man betalar av lånet än att man hamnar hos kronofogden i Sverige. När någon hamnar hos kronofogden och går i personlig konkurs riskerar långivare att hamna i en lång kö av företag som kräver tillbaka sina pengar.

Så sover du bättre

Den som får dåligt med sömn känner med all säkerhet av det dagen efter. För att vi ska fungera optimalt är sömnen något av de viktigaste vi har. Nedan kommer en checklista för kvällen som ökar chanserna till en bra natts sömn.

Undvik alkohol och tobak

Även om en del verkar somna fortare efter alkohol så störs sömnen mer än något annat. Man sover inte lika djupt och riskerar att vakna när alkoholen långsamt går ur kroppen. På samma sätt kan nikotin och tobak verka uppiggande och störa nattens sömn.

Planera din träning

Träning är ett jättebra verktyg för att sova bättre. Däremot kan träning allt för sent på kvällen störa sömnen. Alla är olika, så man bör testa sig fram, hur sent på kvällen man kan träna utan att störa sömnen.

Bort med allt koffein

En av de största bovarna till en dålig sömn är koffein. Det är inte bara kaffe som har stora mängder utan även olika energidrycker. Även te kan innehålla koffein. Det tar många timmar innan koffeinet försvinner ur kroppen. Detta gör att de flesta bör ta sin sista kopp kaffe någonstans mellan kl 15 till kl. 17.

Planera dina måltider

Att planera sina måltider är viktigare än du tror. Särskilt om du vill komma till bukt med småätande under dagen. Genom att planera sina måltider i förväg blir vardagen enklare.

Att sluta småäta

Ofta småäter vi mellan måltiderna under dagen på grund av att vi inte tänker på att vi gör det. Det blir helt enkelt något som vi gör omedvetet. Andra skäl kan vara att vi gör det för att vi är småhungriga men inte har en aning om vad vi ska äta. Resultatet kan bli att dagen fylls av kex, smörgåsar och nötter, men inga riktiga måltider. Genom att ha en plan varje vecka och äta på regelbundna tider, minskar vi risken att hamna i den fällan.

Billigare med planering

Den som vill äta billigare har allt att vinna på att planera sina måltider på förhand. Många vill gärna ta med en egen lunchlåda till jobbet, men upptäcker allt för sent att det glömts bort. Resultatet blir dyra luncher som man måste köpa. Andra gånger går vi till den närmaste matbutiken och köper bara vad vi tänkt laga på kvällen. Det kan bli betydligt billigare att planera måltiderna och köpa allt man behöver på en stormarknad.

Få bättre kondition snabbt

För att få upp flåset snabbt är det intervallträning som gäller. Här kommer några metoder som garanterat ger resultat på kort tid för motionären.

Intervall på motionscykel

Ett enkelt sätt är att köra intervaller på motionscykel. Efter en uppvärmning på 5 – 10 min, kör man 1 min i maxfart och återhämtar sig i en minut. Under återhämtningen vevar man bara runt pedalerna och låter mjölksyran lämna benen. Tjugo minuter är ett bra mål med denna träning. Den stora fördelen med en motionscykel är att träningen tar förhållandevis lite plats och går att utföra med enkelhet inomhus.

Intervall med löpning

Att springa är ett av de bästa sätten att bli uthålligare och öka syreupptagningsförmågan. Ett intervallupplägg kan bestå av 3 min hård löpning följt av 3 min jogg. Totalt bör man springa i 15-20 min. Intervaller kan förstås se väldigt olika ut. Därför kan det vara bra att prova olika hastigheter och distanser. Även mängden vila mellan intervallerna kan man prova att ändra emellanåt.

Blandad träning

Att blanda olika träningsformer kan ge en rejäl boost för den allmänna konditionsnivån. Att styrketräna och kombinera detta i en cirkelträning med rodd kan vara ett exempel. Andra övningar som armhävningar kombinerat med upphopp ger också det ett bra flås. Tränar man på gym och önskar ett varierat upplägg går det bra att alternera mellan 5 min motionscykel, 5 min löpband, 5 min rodd. Vilar man ett par minuter mellan varje station, kan man på detta sätt få ihop totalt 15 minuter av intervallträning.

Träning för löpning

Det finns en hel del träning man kan utföra för att bli en bättre löpare. Här kommer några förslag för att få lite mer fart under löparskorna.

Bli snabbare

Genom att besöka en löparbarna, eller en platt raksträcka på asfalt, blir det roligare att träna lite mer fartträning. En löparbana har fördelen att man vet hur långt varje varv är, och kan springa mot en särskild mållinje. Det kan exempelvis vara en kul utmaning att bli snabbare på 200m, 400m och 800 m. En fart som sedan kan föras över på de andra distanserna man springer. För att undvika skador bör man vara ordentligt uppvärmd.

Bli starkare

Med starkare ben både tål man mer träning och springer snabbare. Att träna med vikter eller enbart kroppen som motstånd, kan göra en stor skillnad. Tärning som knäböj, utfall med en vikt i händerna och övningar för vaderna skapar starkare och mer explosiva muskler. Även hopp med eller utan vikt ger explosivitet. En annan variant är att träna mer löpning med backar. På det viset får man garanterat starkare ben och rumpa. Att gå mycket i trappor är även det ett sätt att få lite extra träning.

Du kan använda detta formulär om du har frågor om webbplatsen.

Allt du behöver veta för en bättre livstilAllt du behöver veta för en bättre livstil

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *