Sälj guld och annat för mer pengar i semesterkassan

Inför sommaren kan det vara lägligt att få lite extra klirr i semesterkassan och när det gäller att skramla fram pengar är hemmet alltid en bra början.

Varje hushåll i Sverige beräknas nämligen ha undanstoppade prylar till ett genomsnittligt försäljningsvärde av 16 000 kronor, kom en Blocket-undersökning fram till 2021.

Arvegods såsom guldsmycken är alltid lika tacksamma att sälja eftersom materialet i sig har ett stort värde. Om du kan vaska fram och sälja guld inför sommarledigheten kommer du därför snabbt upp i de där extraslantarna som är så välkomna.

Kläder, accessoarer och leksaker har andrahandsvärden

Man skulle ju kunna tro att andrahandsvärdet på kläder och accessoarer är lika med noll. Men så är sällan fallet! Tvärtom finns det en stor andrahandsmarknad för både barn- och vuxenkläder, särskilt med tanke på att man oftast hinner växa ur eller tröttna på plaggen innan de gjort sitt.

Sellpy är ett exempel på en tjänst som har gjort att sälja andras begagnade plagg till sin grej. Du beställer hem en Sellpy-påse, fyller den med hela och rena kläder, skor och väskor samt skickar påsen till Sellpy, som sköter försäljningsjobbet åt dig mot en viss avgift.

Via en sådan här tjänst kan du även sälja dina egna eller barnens gamla leksaker. Tänk bara på att spel och lego kan vara värda ganska mycket och att du av den anledningen kanske tjänar allra mest på att sälja prylarna själv. Visst lego är till och med värt mer än guld, vilket egentligen är helt otroligt.

Enklaste sättet att sälja guld och andra värdesaker

Att sälja guld gör du enklast via ett så kallat guldbrev eller en pantbank. De här tjänsterna sysslar enbart med värdesaker och ger därför en rättvis värdering.

Gamla smycken kan vara värda mycket, beroende på vilka material de är skapade i. Ädelmetallerna guld och silver kan inbringa en smärre summa, så även ädelstenarna rubin, safir och smaragd. För att inte tala om diamant!

Om smycket inte har ett särskilt märke eller modell kan det vara svårt att få betalt för det som sådant. Däremot kan du alltid falla tillbaka på grundvärdet i form av materialvärdet, och det är en trygghet.

Liksom att sälja guld kan konst och antikviteter ge en slant vid försäljning. Eftersom det rör sig om väldigt specifika föremål är det viktigt att de värderas rätt, och detta görs bland annat genom en antikvitetsaffär eller ett auktionshus. Givetvis kan – och bör – du också göra egna efterforskningar.

Skönt att rensa hemmet på onödiga prylar

Förutom mer pengar i semesterkassan finns det en annan vinst med att tömma gömmorna. När du rensar hemmet på onödiga prylar, eller åtminstone på saker du inte längre har användning för, ger du plats åt annat.

Det är en utmaning att få ett bra förrådsutrymme om gammal camping- eller skidutrustning ligger intryckt i just förrådet. Om utrustningen inte har använts på 10-15 år är det kanske roligare att sälja av den och att göra något annat för pengarna.

Rekommenderade artiklar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *